
RFID-GPS

GPS NEDİR?
Global Positioning System veya kısa adıyla GPS, 1970'li yıllarda A.B.D. Savunma Bakanlığı tarafından geliştirilen bir sistemdir. Dilimize çevirecek olursak Dünyadaki Konumu Algılama Sistemi'ne benzer bir anlam ortaya çıkar. Kısacası dünyanın neresinde olursanız olun, bu sistem sayesinde hangi enlem, boylam ve yükseklikte olduğunuzu kolayca bulabilirsiniz.
GPS sistemi dünyadan 17,600 kilometre yukarıda yörüngeye oturtulan 24 uydudan oluşur. Bu uyduların yörüngesi öyle ayarlanmıştır ki, dünyanın üzerindeki herhangi bir nokta herhangi bir zamanda en az üç uyduyu görebilir. Dünya üzerindeki herhangi bir noktanın kesin yerinin belirlenmesi ancak üç uydudan gelen sinyallerin birleştirilmesiyle mümkündür.Bu işlemeüçgenleme (triangulation) denir. 4. uydu ile yükseklik bilgisi alınır. 5.uydu ile de diğer uyduların nerelerde olduğu,dolayısıyla ölçüm yapılan uydulardan biri coğrafi yapının zorluğundan veya yörüngesinden dolayı sınırları dışına çıktığında kullanılacak olan uydunun pozisyon bilgisini üretir.GPS uydularının üzerinde 4 adet atomik saat mevcuttur.Ayrıca her bir uyduda diğer bütün uyduların anlık ve muhtemel bulundukları yerlerin pozisyon bilgilerinin bulunduğu veri kütüğü(database) bulunur ve bu veri kütüğünde sık sık yeryüzü istasyonlarından gelen bilgiler güncellenir.
GPS, herhangi bir zamanda, her türlü hava koşulunda, gece ve gündüz bulunduğumuz noktayı kesin olarak belirleyebilir. Ayrıca denizcilik ve havacılıkta navigasyon (yol alma) ve pozisyon belirlemede oldukça kolaylık sağlamaktadır.
GPS sisteminden faydalanabilmek için kullanıcı herhangi bir ücret ödememektedir. Ancak, bir GPS aletine sahip olmak gerekmektedir.
GPS’in YAPABİLDİKLERİ
-
Araçların yeri dijital haritalar üzerinde tam olarak görüntülenir.
-
Tüm araçların hızları izlenebilir.
-
Geçmişe yönelik raporlar, güzergâh bilgileri alınabilir.
-
Kat edilen mesafeler izlenebilir.
-
Harita üzerinde belirli noktalar, güzergâhlar tanımlanarak buralara giriş çıkışlar denetlenebilir.
-
Yapılan gereksiz beklemeler tespit edilebilir.
-
Araç uzaktan durdurulabilir, çalışmamak üzere kilitlenebilir, korna ve flâşörler uzaktan çalıştırılabilir.
-
Hız limiti, bölge sınırı ihlalleri tespit edilerek raporlanabilir ve SMS ile uyarı gönderilebilir.
-
Araçla sesli görüşme yapılabilir, aracın içi habersiz dinlenebilir.
-
Yakıt sarfiyatı, araç içi sıcaklık vb telematik bilgileri izlenebilir
-
Aracın kapılarının açık veya kapalı olduğu bilgisi alınabilir.
GPS BİZE NE KAZANDIRIR?
-
Yakıt, mesai, zaman gibi maliyet kalemlerinden tasarruf
-
Araç sürücülerini takip, denetleme, bilgi alma, müdahale etme kolaylığı
-
Planlama, raporlama ve istatistiksel veri elde edebilme imkânı
-
Hizmet kalitesiyle birlikte müşteri memnuniyetinin de artması
-
Performans artışı, iş kalitesi
-
Daha güvenli ve daha huzurlu bir şekilde çalışma olanağı
-
Araçların daha verimli ve uzun ömürlü kullanılabilme fırsatı
-
Araç kontrolü için zaman ve mekân tasarrufu
GPS’in LOJİSTK SEKTÖRÜNDEKİ BİR ÖRNEĞİ
Çin’nin en büyük lojistik şirketi COSCON’un konteynerları SAVI NETWORK’ün GPS destekli sansörleriyle artık emin ellerde... Lojistikte dünya lideri olan Coscon, Savi Networks’le gerçekleştirdiği işbirliğiyle Çin’in ilk GPS destekli takip sistemini başlattı. Böylece yerleştirilen sensör cihazlarıyla konteynerlerin içindeki nem ve sıcaklık oranından ürünün stok seviyesine ve gerçek teslim zamanına kadar her türlü bilgiye ulaşılması mümkün olacak. Lojistik sektöründe dünya lideri ve Çin’in önde gelen lojistik sağlayıcısı COSCON Lojistik, nakliye araçlarında GPS takip sistemini başlattı. Çin’de ilk kez pazara sunulan geniş kapsamlı ticari GPS destekli takip sistemi programı, etkili ve güvenli bir tedarik zinciri sağlıyor.
Bu girişiminlerin ilk adımını Savi Networks tarafından sağlanan global GPS destekli sensör ağı oluşturuyor. Sensör cihazı Coscon nakliye araçlarının içine yerleştirilerek, güvenliği artırmaya, stok seviyelerini azaltmaya, gerçek teslim zamanı bilgisi vermeye ve en önemlisi de Çin’ in karmaşık lojistik çevrelerinde genel tedarik zinciri maliyetlerini azaltmaya yardımcı oluyor.
Bunlara ek olarak, sensör cihazı kargoların güvenlik durumunun yanı sıra konteynerin içindeki sıcaklık ve nem oranı gibi, ürünün raf ömrünü etkileyen hayati bilgiler de veriyor. Ayrıca GPS ağları ile sağlanan algılama özelliği ile kargo çalındığında veya zarar gördüğünde anında alarm verebiliyor.
Bu web tabanlı uygulama, nakliyenin o anki rotasının ve bulunduğu noktanın, otomatik haritalama yolu ile izlenmesi ve nakliye sürecinin gerçek zamanlı olarak mükemmel bir şekilde yönetilmesini sağlıyor. Böylece nakliyenin yerine ilişkin gerçek zamanlı veri ve konteynerin güvenliği ile yükü hakkındaki bilgiler, COSCON müşterilerine web tabanı üzerinden sunulabiliyor. Müşteriler, onların tedarikçileri ve iş ortakları, Çin’de ve genişletilmiş tedarik zinciri kapsamında, nakliye sürecinin durumunu her zaman ve her yerde izleme ve denetleme imkanı bulabiliyor.
COSCON Lojistik Genel Müdürü Lin Hongbing, Savi Networks’ün GPS ağları sayesinde müşterilerine gelişmiş tedarik zinciri olanağı sağlayarak liderlik pozisyonlarını korumayı ve maliyetleri önemli oranda azaltmayı hedeflediklerini söyledi.
Savi Networks’ün Kıdemli Başkan Yardımcısı CK Lim de, Çin’in birçok çokuluslu müşterileri için ana lojistik merkezi olduğunu dikkat çekerek, “COSCON’la işbirliğimiz, Çin pazarında okyanus konteynerleri için en büyük ticari GPS takip ağlarından birinin oluşmasını sağladı” dedi.
RFID
Çok hızlı değişim ve gelişim yaşanan dünyamızda kurumların hayatta kalabilmeleri için en önemli faktör müşterileridir. Ekonomik, politik, teknolojik, iş hayatı ve müşteri bazlı değişimler; mükemmel hizmet ve müşteri odaklı iş modellerini iş dünyasının en önemli konusu haline getirmiştir. Artan ve küreselleşen rekabet, globalleşme, farklılaşan üretim, yani dağıtım kanalları ve yukarıda belirtilen değişimler kurumları varlıklarını sürdürebilmeleri için mükemmel hizmet ve müşteri memnuniyeti konularına çok daha fazla önem vermelerini gerektirmiştir. Özellikle hizmet sektöründe yer alan kurumların, müşteri memnuniyetini sağlamaları çok daha zor olmakla birlikte, hayati önem taşımaktadır. Hizmet sektörü içinde yer alan lojistik, müşteri kazanımın zor ve zaman alıcı olduğu bir sektör özelliği göstermektedir. Mevcut müşterilerin yönetimi, memnuniyetlerinin ve dolayısıyla sadakatlerinin sağlanması çok büyük önem arz etmektedir.
Lojistik sektöründe lojistik hizmet sağlayıcısı olarak faaliyetlerini sürdüren kurumlar, lojistik hizmet alan müşterileri için proaktif yaklaşım ile sorunlarını çözmeleri, genel ve spesifik beklentilerini karşılamaları durumunda müşteri memnuniyetini ve sadakatini sağlayabilmektedir. Sektörde hizmet alan müşterilerin en önemli beklentileri şu şekildedir:
-
Düşük maliyet
-
Zamanında ve eksiksiz hizmet
-
Geniş pazarlara ulaşabilme
-
İyi bir hizmet kalitesi
-
Operasyon odaklı olma
-
Etkili ve doğru stok yönetimi
-
Kontrol ve takip
Bu beklentilerin karşılanabilmesi, oluşan sorunların müşteriden herhangi bir tepki gelmeden hızlı ve etkin şekilde çözülmesi kurumun sahip olduğu kaynaklara ve özellikle bu kaynakların içinde en önemlisi olan insan kaynaklarına bağlıdır. Burada kaynakları insan ve insan dışı kaynaklar olacak şekilde ayırmak uygun olacaktır. Müşteri beklenti ve sorunlarının karşılanması yoluyla elde edilecek olan müşteri memnuniyeti ve sadakati bu iki kaynağın müşteri odaklı olarak entegre edilmesi yoluyla sağlanabilir.
Burada insan dışı kaynaklardan en önemlisi tüm süreçleri belirleyen ve sonrasında etkileyen faktör olarak teknoloji öne çıkmaktadır. Yukarıda belirtilen tüm beklentilerin karşılanmasına önemli katkı sağlayacak ve bu beklentiler ile ilgiliolarak ortaya çıkan sorunların proaktif çözümüne büyük etki edecek olan kaynak kurumun kullanmış olduğu teknolojidir. Teknoloji varmış olduğu ve gelecekte varacak olduğu nokta ile insan kaynaklarının etkisini azaltarak en önemli kaynak haline gelecektir. Örneğin, müşterilerin en öncelikli beklentisi hız olmasına karşılık, karşılaşılan sorunların başında da teslimatta oluşan gecikmeler gelmektedir. Ayrıca ürünlerin zarar görmesi ve sürekli yükselen fiyatlar da maalesef bu sıralamada yerini almaktadır.
Teknoloji uygulamalarının çok önem arz ettiği lojistik sektöründe, teknoloji kullanımı konusunda belirli aşamaya gelmiş olan kurumlar için, sektörde ve hizmet verilen tüm sektörlerde radikal değişikliklere yol açacak olan bir uygulama gündeme gelecektir. Şu anda farklı sektörlerde ve alanlarda çok farklı amaçlar için kullanılan RFID sistemleri.
Bu sektörde müşteri beklentilerinin ve ihtiyaçlarının karşılanması aşamasında sunulan tüm tedarik zinciri hizmetlerinde kullanılabilecek olan RFID sistemleri, sektörde çığır açabilecek kadar etkili olacaktır. Bu yönüyle müşteri memnuniyetinin ve sadakatinin sağlanması ile birlikte, kurumun kendisi için de çok önemli verimlilik sağlanacaktır. Sunulan tüm hizmetler ile ilgili olarak yürütülen operasyonlarda RFID sisteminin kullanılması, sektörde yukarıda belirttiğim faydalar dışında çok büyük yankı uyandıracak, çok iyi bir pazarlama faktörü oluşturacaktır.
Hali hazırda kullanılan barkod teknolojisinin, müşteri beklentilerini karşılayamayacak duruma gelmesi kısa vadede ortaya çıkacaktır. Barkod teknolojisinin karmaşık süreçler içinde izleme ve kayıt işlemlerinin zorluğu, işçilik maliyetlerinin yüksekliği, zaman kayıpları , etiket içinde saklanabilen veri kapasitesinin yetersizliği gibi yetersizlikleri bulunmaktadır. RFID teknolojisi, barkod teknolojisinin yetersizliklerini ortadan kaldıracak ve tüm operasyonel süreçlerin yeniden analizini, tasarımını ve uygulanmasını sağlayacaktır. RFID teknolojisi, tedarik zincirinde süreç verimliliğini, doğruluk, güvenlik ve görünürlük seviyelerini arttırmaktadır. Böylelikle lojistik hizmet sağlayıcıları kendileri için sürdürülebilir karlılık, müşterileri için de yukarıda belirtilen tüm beklentilerin karşılandığı bir ortam yaratabileceklerdir. Sektörde bu uygulamaya ilk sıralarda başlayacak olan kurumlar büyük bir rekabet avantajı da yaratabileceklerdir.
RFID teknolojisi çok basit manada, ürün ya da malzeme üzerine yapıştırılmış, veri depolayabilen ve elektronik olarak çevresi ile iletişim kurabilen bir kimlik etiketi, çok sayıda etiketten gelen sinyali çok hızlı okuma ve doğru bir şekilde işleme yeteneğine sahip RFID okuyucuları ve veri işleme sistemleri ve çok sayıda ürün bilgisini depolama yeteneğine sahip, ağ içinde yer alan bir veya birden fazla veritabanından oluşan ileri teknoloji sistemidir. Başlıca elemanları etiket, okuyucu, anten, yazıcı ve yazılımdır.
Yapılacak olan çalışma bir proje olarak ele alınmalıdır. Optimum süreç tasarımının gerçekleştirilmesi amacıyla aşağıda belirttiğim şekilde detaylı proje aşamaları oluşturulmalıdır.
-
Veri Toplama
-
Mevcut Süreç ve Müşteri İhtiyaç ve Beklentilerinin Analizi
-
Yeni Süreç Tasarımı
-
Fayda/Maliyet Analizi
-
Test Çalışmaları
-
Sistem Entegrasyonu
-
Canlıya Geçiş
Yoğun küresel ticaret ortamında karmaşık tedarik zinciri süreçlerinin etkin bir şekilde yönetilebilmesi, süreçlerin bütününden katma değerli çıktılar yaratılabilmesi, rekabet avantajı sağlayan bilginin analizi ve yönetimi ancak bilişim teknolojilerinden faydalanarak gerçekleştirilebilir.
Müşteri beklenti ve ihtiyaçlarının mükemmel şekilde karşılanması bugün ve gelecekte teknolojik gelişmelerin takip edilmesi, iş süreçlerinin analiz edilecek gelişmeler doğrultusunda revize edilmesine bağlıdır. Bu alanda öncü olan kurumlar rakiplerine karşı rekabet avantajı yaratacaktır. Yaratılan bu avantaj müşteri memnuniyetinin sürekliliğinin sağlanması ile taçlanacak, kurumun tüm paydaşlarının memnuniyetini sağlayacaktır.
Farklı sektörlerde etkin şekilde kullanılan RFID teknolojisi, lojistik sektöründe yukarıda belirtilen şekilde başlangıç olarak palet, konteyner, araç bazlı operasyonlarda da müşteri beklentilerinin karşılanmasına çok büyük olumlu etki yaratacaktır. Gelecekte ise ürün bazlı operasyonlarda da etkin şekilde kullanılabilinecek maliyet seviyelerine gelecektir. Bu bağlamda bu teknolojiyi öncü olarak operasyon süreçlerine entegre edecek olan kurumlar başta müşterileri olmak üzere, tüm paydaşlarının memnuniyetini sağlamış olacaktır.