
Lojistik Sektör Talepleri

Güvenirlik/Düzenlilik
Trafik talebi ulaştırma sistemlerinin ve araçlarının güvenirliğinin/düzenliliğinin olabildiğince yüksek olmasını isterler. Güvenirlik/düzenlilik ulaştırma sistemlerinin ve araçlarının terminallerde ve duraklarda ilan edilen saatlerde varma ve kalma hareketlerindeki sapmaların olasılıklarının ve standart sapmalarının küçüklüğü ölçütüdür. Araçların ilan edilen saatlerdeki varış ve kalkış hareketlerindeki sapmaların olasılıklarının ve standart sapmalarının küçüklüğü, güvenirliğin/düzenliliğin büyüklüğü; araçların ve hattın bakım tutumunun iyi olmasına, hattın yaya, hayvan, diğer trafik ve hava olumsuz tesirlerinden uzak olmasına, sürücülerin ve toplumun eğitim öğretim düzeyinin yüksekliğine, sapmaların standart sapmaları ile orantılı tolerans süresine bağlıdır.
Hızlılık
Trafik talebi, birim zamana verdikleri değere uygun olarak ulaştırma sistemlerinin ve araçlarının varış noktasına kısa sürede varmalarını, bir diğer deyiş ile ulaştırma sistemlerinden ve araçlarından hızlılık bekler. Bir ulaştırma hattında hızlılık, trafik talebinin ilk çıkış ve son varış noktaları arasında sıkışma ve beklemelerin ihmal edilebilecek kadar küçük olduğu serbest hız seyir durumlarında araçların seyahat süresinin küçüklüğü biçimde tanımlanabilir. Çıkış ve son varış noktaları arasında seyahat süresinin küçüklüğü, hızlılık; aşağıda belirtildiği biçimde belirli ölçüde seyahat hızı büyülüğü ile ters orantılı olarak değişir.
Bir taşıtın seyir/seyahat hızı, birim zamanda alınan yol olarak tanımlanır. Ulaştırma işletmeleri taşıtların uygun hızlarda işletilmesini isterler. Ulaştırma işletmelerinde taşıtların hızları teknik, işletme, güvenlik, ekonomiklik gereksinimleri doğrultusunda maksimum (azami) hız, ortalama hız, minimum(asgari) hız, ticari hız, seyir hızı, seyahat hızı, nokta hızı, serbest hız, ekonomik(optimum) hız kavramları türetilmiştir. Bu hız kavramları ulaştırma sistemlerinin güvenli, etkin ve ekonomik işletme yönetimine olanak sağlarlar.
Nokta Hızı:
Bir taşıtın bir birbirine çok yakın iki noktada arası çok küçük yol kesiminde yaptığı hıza nokta hızı denir.
Maksimum Hız:
Bir taşıtın belirli bir yolda ve şeritte, belirli trafik akımı ve güvenlik koşullarında yol ve kendi teknik özelliklerine uygun olarak yapabildiği en büyük hız değerine denir.
Minimum Hız:
Bir taşıtın belirli bir yolda, belirli trafik akımı ve güvenlik koşullarında, yol ve taşıt teknik özelliklerine bağlı olarak yapabilen en küçük hız değerine denir.
Ortalama Hız:
İki nokta arasında yol ve trafik koşullarına bağlı yapılan farklı hız değerlerinin ortalama değerine denir. Ortalama hız, belirli yol uzunluğunun bu yol boyunca oluşan seyir süresine bölümü ile belirlenir.
Seyahat Hızı:
Başlangıç ve varış terminalleri arası yol uzunluğunda, ara duraklarda bekleme, trafik alma indirme süreleri ile seyir süresi toplamına bağlı olarak gerçekleştirilen hıza denir.
Ticari Hız:
Ticari hız araçların ekonomikliğini belirleyen hızdır. Taşıtların terminallerde taşıt yükleme ve boşaltma, sefer hazırlık, ara duraklarda bekleme, trafik alma indirme süreleri ile atölyelerde bakım onarım süreleri toplamına bağlı olarak gerçekleşen hızdır. Ticari hız belirli zaman döneminde kat edilen yolun, aynı zaman döneminde ortaya çıkan sıcak çalışma süresine bölümü biçiminde belirlenir.
Seyir Hızı:
Aracın iki nokta arasında hız dalgalanmaları, duraklamaları dikkate alarak bulunan ortalama hız değeridir.
Ekonomik Hız: Ulaştırma işletmesinde araç izleme sürelerini, taşıma maliyetlerini minimum; kapasitelerini, araç ve hat taşıma verimlerini, gelirlerini ve/veya karlarını maksimum değerlere yaklaştıran seyir/seyahat hızı değerlerine optimum hız denir.
Bir aracın güvenli ve ekonomik teknik hızının artırılması istenirse bir yandan aracın uygun parçalarının karakteristik dayanım özellikleri, diğer yandan da alt yapı yol yapının karakteristik dayanım özelliklerinin geliştirilmesi gerekir. Bu yönde ulaştırma sisteminin güvenli ve ekonomik teknik hızının artırılması için araç ve yol yatırım, yakıt ve bakım onarım maliyetlerinin de artması gerektiği görülür.
Ekonomiklik
Ulaştırma sistemlerinin ve araçlarının tarife ücretlerin makul düzeyde ve ucuz olmasına ekonomiklik denir. Trafik talebi ulaştırma sistemlerinin ve araçlarının ekonomik olmasını beklerler. Ulaştırma sistemlerinin ekonomikliği kullanıcıların aldıkları hizmetin karşılığı ödedikleri ücret ile terminallere geliş, terminallerde bekleme, seyahat süresi, terminallerden çıkış ve en son varış noktasına ulaşma sürecinde üstlendiği maliyet toplamının küçüklüğüne bağlıdır. Ekonomiklik için trafik talebinin sadece ulaştırma hizmetinin karşılığı olarak ödediği bilet ücretinin küçüklüğü yeterli olmamaktadır. Trafik talebinin seyahat sırasında zamana, konfora, güvenliğe verdiği öneme bağlı olarak bilet ücreti dışında üstlendiği maliyetin de küçük ve makul düzeylerde olmasına; bu yönde ulaştırma sistemlerinde uygun teknik, işletme önlemlerinin ayrıca alınmasına önem verilmelidir.
Güvenlik
Kazalar üzerine yapılan incelemelerden kazaların yerleri ve yoğunlukları ise servis hatlarında kapasite kullanım oranlarının büyüklüğünden çok, servis hatlarının genişlik, geometrik, uyarı işaretleme özellikleri ile trafik akımlarında ortaya çıkan ani değişikliklere, süreksizliklere, yakın ve riskli takiplere bağlı olarak ortaya çıktığı saptanmıştır. Trafik kazaları ve olasılık şiddetleri daha ayrıntılı incelemelerden; yol, sürücü, araç, trafik akımı ve diğer çevresel faktörlere bağlı olarak ortaya çıkar. Bu yönde trafik kazaları nedenleri[28],
-
altyapı ve yolların fiziksel ve geometrik standartlarına, faktörlere,
-
yol daralma ve genişleme koşullarına, yolların bozuk, çukur oluşlarına,
-
kötü kar, tipi, çiğ, heyelan, sis, yağmur ve doğa koşullarına,
-
bilgi, uyarı, ikaz işaretlerine, işaret yerlerine,
-
meskun mahallerde ani hayvan ve yaya hareketlerine,
-
yolların trafik akımı, kapasite kullanımı değişim oranlarına,
-
araçların hız, ivme ve trafik akımı değerlerine ve değişim koşullarına,
-
araçların ani doğrultu değiştirmelerine,
-
ani dönüşlere dayalı savrulma ve kaymalara,
-
hatalı sollamalara,
-
sürücülerin eğitim öğretim ve deneyim düzeylerine,
-
sürücülerin çalışma ve dinlenme koşullarına,
-
sürücülerin riskleri algılama ve yönetim düzeylerine,
-
yolda taşıt işgal uzunluklarını ihlal etmelerine, yakın ve riskli takiplerine,
-
araçların mekanik kontrol, bakım ve tutum düzeylerine,
-
üretim aşamasında araçların tasarım ve dayanım düzeylerine,
-
yol boyunca ve araçlarda güvenlik önlemlerine,
bağlı olduğu görülür.
Trafik kazalarına karşı yönetim önlemleri; istatistik, ekonomi ve yönetim bilimlerinin ilkeleri ve metotları çerçevesinde kaza faktörlerinin olasılık büyüklükleri deterministik yaklaşımlar ile değerlendirilerek belirlenmesi gerekir.
Sıklık
Sıklık birim zamandaki araçların sefer sayısı büyüklüğüdür. Trafik birimi, iki sefer aralığı sürenin ortalama olarak yarısı kadar bekleme durumunda kaldığından trafik talebi ulaştırma sistemlerinde araçların sefer sıklıklarının olabildiğince yüksek olmasını beklerler. Sıklık araçların taşıma kapasitesinin küçüklüğüne, belirli trafik hacmi koşullarında araç-sefer sayısı büyüklüğüne bağlıdır.
Kullanıcıya uygunluk
Ulaştırma sistemlerinin ve araçlarının, trafik talebinin fiziksel, psikolojik, sosyolojik beklentilerine uygunluk derecesine konfor veya kullanıcıya uygunluk denir. Trafik talebi ulaştırma sistemlerinde ve araçlarında fiziksel, psikolojik, hizmet konforu veya memnuniyeti veren uygunluk ararlar.
Fiziksel konfor, ulaştırma araçlarının ve taşıma ortamının trafik talebinin sıcaklık, nem, temizlik, temiz hava, hava kokusu, esinti, havalandırma, güneş ışınları, aydınlanma, ses beklentilerine uygun olma derecesidir.
Psikolojik konfor, ulaştırma araçlarının ve taşıma ortamının trafik talebinin cinsiyet, yaş, eğitim, sosyoekonomik statü ve sosyopsikolojik beklentilerine uygun olma derecesidir. Yaşlıların yaşlılar, gençlerin gençler, kentlilerin kentliler ile birlikte seyahat etme beklentilerinin karşılanması psikolojik konforun belirli ölçüde sağlanması anlamına gelir.
Hizmet konforu ulaştırma araçlarının ve taşıma sistemlerinin trafik talebinin bilet rezervasyonu, bilet alma, indirme-bindirme, aktarma, bagaj işlemi ve güvenliği, ikram ve ağırlama, ulaştırma aracına erişme ve servis beklentilerine uygun olma derecesidir.
Bazı ulaştırma sistemleri ve işletmeleri belirtilen fiziksel, psikolojik, hizmet konforunu yerine getirmelerine bağlı olarak talebi kendilerine çektikleri görülür.
Ulaştırma sistemlerinin ve araçlarının tarife ücretlerin makul düzeyde ve ucuz olmasına ekonomiklik denir. Trafik talebi ulaştırma sistemlerinin ve araçlarının ekonomik olmasını beklerler. Ulaştırma sistemlerinin ekonomikliği kullanıcıların aldıkları hizmetin karşılığı ödedikleri ücret ile terminallere geliş, terminallerde bekleme, seyahat süresi, terminallerden çıkış ve en son varış noktasına ulaşma sürecinde üstlendiği maliyet toplamının küçüklüğüne bağlıdır. Ekonomiklik için trafik talebinin sadece ulaştırma hizmetinin karşılığı olarak ödediği bilet ücretinin küçüklüğü yeterli olmamaktadır. Trafik talebinin seyahat sırasında zamana, konfora, güvenliğe verdiği öneme bağlı olarak bilet ücreti dışında üstlendiği maliyetin de küçük ve makul düzeylerde olmasına; bu yönde ulaştırma sistemlerinde uygun teknik, işletme önlemlerinin ayrıca alınmasına önem verilmelidir.
Ulaştırma sistemlerinin ve araçlarının yol, trafik, iklim koşullarındaki objektif değişimler yönünde trafik talebinin hızlılık, sıklık, ekonomiklik, güvenlik, güvenirlik, kullanıcıya uygunluk beklentilerindeki değişimlerinin zamanında ve uygun biçimde hizmet sunabilme derecesidir. Bu yönüyle karayolu ve havayolu ulaştırması, karayolu ulaştırması içinde özel otomobil, havayolu ulaştırması içerisinde helikopter esnekliği en yüksek olabilen araçlardır.
Esneklik
Ulaştırma sistemlerinin ve araçlarının yol, trafik, iklim koşullarındaki objektif değişimler yönünde trafik talebinin hızlılık, sıklık, ekonomiklik, güvenlik, güvenirlik, kullanıcıya uygunluk beklentilerindeki değişimlerinin zamanında ve uygun biçimde hizmet sunabilme derecesidir. Bu yönüyle karayolu ve havayolu ulaştırması, karayolu ulaştırması içinde özel otomobil, havayolu ulaştırması içerisinde helikopter esnekliği en yüksek olabilen araçlardır.