
Land Freight

Kombine Taşımacılık
Kombine taşımacılık sistemleri temel olarak ana terminaller arasında uygun ve ekonomik konteynır taşımacılığı ve elleçleme planlaması ve işine dayanır. Ulaştırma sistemlerinin özellikle konteynır taşımacılığı ve elleçleme için birbirlerini tamamlayıcı nitelikte çalışmaları esas oluyor. Konteynır ve kombine taşımacılık sistemleri limanlarda transfer/aktarma tesisleri ile uygun ve ekonomik ulaştırma sistemlerine aktarılması da önemli bir yanı oluyor. Konteynır ve kombine taşımacılık sistemleri ana hat taşımacılığında daha çok denizyolu, demiryolu ulaştırma sistemlerinin; liman-transfer tesisleri ve/veya başlangıç/varış noktaları-transfer tesisleri arasında karayolu ulaştırma sistemlerinin kullanılmakta olduğu görülür.
Türkiye’yi AB’ye bağlayan kombine ulaştırma sistemleri şu şekilde oluşmaktadır.
-
karayolu+denizyolu+karayolu hattı,
-
demiryolu+denizyolu+demiryolu+karayolu hattı,
-
karayolu+denizyolu+karayolu+demiryolu+karayolu hattı.
Bu hatlarda kombine taşımacılık UND araçları ve diğer lojistik ve taşımacı kuruluşlar tarafından gerçekleştirilmektedir.
Karayolu taşımacılığı malın kapıdan kapıya (fright forwerder) aktarmasız veya aktarmalı hızlı bir şekilde teslim edilmesini sağladığı için tercih edilen bir taşıma şeklidir.Ancak , mesafe arttıkça karayolu taşımacılığı gümrük enerji tüketimi şoför maliyetleri zaman gibi nedenlerle ekonomik olmaktan çıkmaktadır.karayolu taşımacılığında alınması gereken önlemlerin başında karayolu taşımacılığındaki araçların azaltılması ve bu taşımacalık ağının yerine de bazı taşımacaılık ağının kaydırılması gerekmektedir.2000 yılından bu yana Avrupa karayollarında 850000 den fazla kişi canını kaybetmiştir.AB içinde taşımacılık türleri arasındaki denge son 40 yılda karayolları lehine bozulmuştur.Karayolları yük taşıma araçlarının büyük çoğunluğu 3 tondan az taşıma kapasitesi olan araçlar oluşturmaktadır.Bazı AB ülkelerindeki karayolu yük taşıma araçlarının %78.4 benzinli %19.1 i dizel motorlu araçlardır.Dizel motorlu araçların oranı giderek artmaktadır.
Türkiye coğrafik yapısı bakımından Deniz yolu taşımacılığına daha elverişli olmasına rağmen karayolu taşımacılığında yüksek oranlı ülkelerdendir.Bu gelişmekte olan ülkelerin bir sorunu olmakla beraber tedbirlerin alınmaması üzerine karayollarındaki can kaybının daha da artması beklenmektedir. yeni kurulan lojistik merkezlerini göz önüne alacak olursak ülke politikasını lojistiğe daha yeni önem verdiğini görürüz.Yükselen petrol fiyatları yüksek maliyetler karayolu uzunluğu şoför ve ek masraflarını göz önüne aldığımızda lojistik ihtiyacı olan firmaların Avrupaya göre daha fazla fiyat ödediklerini görmekteyiz.